Cheile Turzii. Traseul Grota Sanșil (3B) din Colțul Sanșil

Data: 4 mai 2013
Participanti: Dana, Baza
Traseu: Traseul Grota Sansil (3B) din Coltul Sansil - varianta cu grota & varianta cu tunel

Pentru o zi de odihna cu vreme instabila, Grota Sansil este traseul perfect - scurt, usurel si dragut!

Dupa cum se vede in schita (preluata din cartea Alpinism si escalada sportiva in Cheile Turzii, 2008 de Dan Anghel si Nicolae Budeanca), traseul are 3 variante:
  • varianta cu grota: se urca la grota, apoi se coboara inapoi in rapel
  • varianta cu iesire in creasta: se iese in traseul Creasta Sansil si se continua pe acesta in sus
  • varianta cu tunel: se ajunge la un tunel care strapunge peretele, se traverseaza tunelul si se coboara in rapel pe peretele opus
Noi am ales sa combinam varianta cu grota cu varianta cu tunel.


Privim inapoi la plecarea din camping - a se remarca cum arata in prezent ceea ce acum doi ani erau copaci care tineau umbra! :(


Privelistea clasica - intrarea in Cheile Turzii dinspre amonte.


Dupa cum reiese din schita, pana in grota Sansil sunt doua lungimi de coarda care se pot lega cu corzi de ~55m, ceea ce am facut si noi.


In grota, chiar deasuprea regruparii / punctului de rapel este o placuta memoriala pentru Andrei Moldovan. Spre ignoranta mea, nu stiam despre cine este vorba... dar am aflat la scurt timp: "Moldovan Andrei, cunoscut printre alpinsiti Bondi Baci, a fost cel care a pitonat in 1949 impreuna cu Kovacs Franisc traseul Grota Sansil,  primul traseu din Cheile Turzii." De asemenea, el este cel care a infiintat sectia Cluj a Clubului Alpin Roman in 1990, iar cei din club merg in fiecare primavara sa depuna o coronita in grota, in memoria lui.


Din grota am rapelat pana la regruparea intermediara, apoi am continuat cu o lungime de coarda in traverseu dreapta pana la intrarea in tunel. Cativa stropi de ploaie ne-au dat ceva emotii, dar s-au oprit inainte sa se ude stanca...


Tunelul nu ne-a dezamagit! E lung de vreo 15m si usor descendent, asa ca trebuie un pic de atentie la traversarea lui.


...si am ajuns pe partea cealalta! :)


Pentru retragere, am ales varianta sugerata in carte: "urcam valcelul inierbat pana la o creasta scurta care ne conduce in poteca de retragere din amonte". De urcat am urcat noi, dar de la un punct incolo nu mai era prea clara poteca asa ca a trebuit sa trecem la modul "boschetareala"... dar am nimerit pana la urma.


Norii negri cu ploaie abia acum incep sa se adune... stropii de mai devreme au fost doar un avertisment.


Ajungem inapoi la umbrelutele din camping la fix! - exact cand a inceput ploaia torentiala. :)


Dupa-masa o petrecem la o pizza in Turda, iar pe seara ne intalnim cu Cristi & Angi si Mihai & Dana si decidem sa ne mutam toti corturile intr-un loc ferit de muzica bumți-bumți, ca niciunii dintre noi nu mai rezista in stilul asta. :)


3 comentarii:

Nedelea Mariana spunea...

Felicitari draga mea pentru ,,efortul" depus. Imi aduci aminte de mine, in perioada cand eram insarcinata- tot asa curajoasa si plina de lean eram si eu, in luna a cincea am urcat la cabana Curmatura din Prapastiile Zarnestiului prin canion cu iesire la Cantonul lui Bebe (in prezent nu mai exista), am ,,chinuit" un pic burtica (armonica nu altceva, doar stii cum ste prin canion), la 7 luni am plecat de la cabana Diham la Malaiesti (era luna februarie), am zis ca mergem pana la izvor- o mica plimbarica si nu am luat la noi decat un pachet de biscuiti, dar daca eu ma simteam bine si in putere, am plecat pana la Malaiesti. Acum realizez ca se puteau intampla multe (norocul meu ca nu s-a intamplat nimic rau), atunci nu realizam , eram tineri si nimic nu ne oprea, dar acum stau si multumesc, ca nu s-a intamplat nimic rau(stii doar o data se poate intampla).Acum avem un baiat de 19 ani (da BAC-ul), ne bucuram de el in fiecare zi, il iubim, l-am dus la munte prima data la doi ani si apoi de foarte multe ori, dar lui ii place marea. Asadar, draga mea ai grija cu ,,micul rucsacel", sa fie sanatos si sa va bucurati de orice moment trait impreuna. Multa sanatate si inca o data felicitari!

Dana spunea...

Buna Mariana,
Wow, la 7 luni in luna februarie sa mergi pana in Malaiesti chiar ca e o mica "nebunie" :). Mie asta mi se pare mult prea dificil pentru mine de ceva timp de fapt... mi-e mult mai usor sa ma cocot pe pereti - dar pana la urma fiecare cu ce activitate e obisnuita. Noi speram ca baiatului nostru ii va placea muntele, nu marea, dar pana la urma, daca trebuie, o sa gasim cumva solutii sa impacam pe toata lumea, nu? :)) Multa sanatate si voua!

Nedelea Mariana spunea...

Multumim pentru urari!
Pana, la Malaiesti si inapoi la Diham, da a fost ,,curata nebunie". Tot in acea perioada am urcat cu telecabina la Cota 2000 (cu prima telecabina)si cand sa ajungem aproape de Cota 2000 s-a pornit viscolul, am stat langa soba 2 ore pana s-a oprit viscolul,pentru ca nu mai functionau instalatiile pe cablu, asta a fost o alta nebunie a tineretii.
Dar sa nu te mai plictisec, va doresc tot binele din lume si toata fericirea de pe pamant! Sa aveti un copil sanatos si sa-l iubiti mult, pentru ca simte.Si noi am sperat sa-i placa muntele, copilului nostru (pentru ca numai la munte am mers cu el), dar n-a fost sa fie, merge si la munte( pentru ca il luam noi, bine acum doar il intrebam daca merge-acolo unde se poate, pentru ca la catarare nu l-am luat) dar la mare isi doreste, asa ca o data pe an mergem la mare pentru el(noi nu suntem cu marea).Dar gata nu vreau sa par plictisitoare sau insistenta, inca o data va doresc multa, multa, multa sanatate, fericire si numai bucurii si impliniri.

ATENȚIE !!!

Unele activități prezentate aici implică risc serios de accidentare gravă sau chiar fatală.

Este important de reținut că:
  • Abordarea anumitor trasee prezentate aici poate fi foarte diferită de cea obișnuită, un motiv foarte serios de a trata cu rezervă informațiile prezentate.
  • Condițiile în care un traseu se găsește (împreună cu riscurile asociate!) pot fi foarte diferite față de cum au fost ele găsite la un moment dat.

În consecință:
  • NU ne putem asuma nicio răspundere în caz că informațiile prezentate aici sunt greșite, inexacte sau depășite.
  • NU ne asumăm nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a oricăror materiale prezentate aici.
  • Folosirea oricăror informații sau idei prezentate aici se face integral pe propria răspundere.