Munții Lotrului, stâna Robu

Data: 30-31 octombrie 2010
Traseu: urcare valea Robesti - Izvorul Frumos, stana Robu, coborare Costa Cainenilor - valea lui Vlad

Se anunta un weekend cu vreme stabila si cer senin, dar cu temperaturi prea scazute pentru placul nostru. Ma gandesc ca e un momentul bun sa-mi vizitez bunicii de la Valcea... nu stau prea mult pe ganduri si le dau telefon ca sa aflu ca bunica pleaca cu cativa prieteni de vineri dimineata spre Stana Robu in Muntii Lotrului. Asa ca hotaram sa ne dam intalnire sambata seara la stana :)

Incepe lungul sir de telefoane cu detalii despre traseu, sfaturi unde sa ne lasam masina, griji ca nu o sa gasim drumul, ca e drumul lung (5-6 ore daca mergem repede), griji ca nu prea este semnal la mobil daca avem vreo problema, etc. Adevarul e ca Muntii Lotrului sunt destul de salbatici, nu exista absolut deloc marcaje turistice (pe harti apar destule poteci marcate, dar in realitate acestea nu mai exista), nu este indicat sa-ti lasi masina la captul drumurilor forestiere ca s-ar putea sa nu o mai gasesti intreaga, plus ca sunt multe animale salbatice (in special lupi si ursi). Prevazatori, am studiat destul de bine traseul si ne-am luat GPS-ul cu noi, cu track-ul pana la stana desenat in Google Earth... dar asta nu a linistit-o pe bunica. Fiind convinsa ca nu poti nimeri stana daca nu ai mai fost pe acolo, nu a incetat sa-si faca griji pana nu ne-a vazut ajunsi sambata seara.

Masina am lasat-o in fata bisericii din Robesti si am pornit in sus pe valea Robesti. Se merge cam 5km pe un drum forestier superb.


Daca n-ar fi fost destul de tarziu si drum destul ramas pana la stana, ne-am fi tot oprit sa admiram peisajul de toamna...


:)


Dupa ce se termina valea, se continua pe un drum forestier care urca pieptis. La un moment dat, acest drum trebuie parasit si apucata o poteca nu prea vizibila prin padure. Dar noi n-am avut probleme cu orientarea caci drumul ne fusese marcat din ziua precedenta cu... bucati de hartie igienica agatate prin copaci :)

Potecuta iese intr-o coama in locul numit Izvorul Frumos si de aici se continua pe alt drum forestier de-a lungul coamei pana spre varful Robu. Din loc in loc mai gaseam "marcaje" care sa ne indice ca suntem pe drumul cel bun...


La soare e inca placut, dar la umbra incepe sa se simta racoarea asa ca incercam sa ne grabim.


Plus ca imediat se face intuneric...


Ajungem la stana exact cand s-a intunecat de tot, mancam, stam la foc si ii asteptam pe George si Dina. Trebuiau sa vina cu noi, dar au ratat putin trezitul de dimineata asa ca ne-au zis sa o luam inainte. Ne facem putin griji, dar ajung si ei fara probleme... cu cate un pumn de hartie igienica in buzunare :) Au cules "marcajele" de pe drum.

Unii se duc la culcare pentru ca au de prins trenul devreme a doua zi. Noi ramanem la foc cu cei cu care ne vom continua drumul a doua zi: bunica, doamna Suzana - care dezmorteste atmosfera cu cateva cantece si domnul Ionica - cel care a pus punctul si poza cu aceasta stana in Google Earth :).


Noi copiii (eu, Baza, George si Dina) am avut rezervata camera de la etaj. Avem parte de o surpriza placuta: era amenajat culcusul cu cetina de brad cat sa incapa exact patru izoprene, deci am dormit toti pe moale.


Da, aceasta stana are etaj!


Este in conditii foarte bune dupa standardele cunoscatorilor de stane.


Si se afla intr-o mare poiana la sud de varful Robu.


:)


A doua zi pe drum intalnim un schelet... sa fi fost lup? sau caine?


George si Dina pe drumul de pe Coasta Cainenilor.


Si aici doamna Suzana (stanga) si bunica (dreapta).


Pana acum am avut parte de peisaje superbe, dar dupa o muchie a muntelui dam cu ochii si de asta...


Coboram spre valea lui Vlad unde ne asteapta ~7km de drum forestier pana la Raul Vadului. Speram sa semene cu valea Robesti, dar avem parte de o supriza neplacuta: din cauza defrisarilor, drumul forestier este plin de noroi pana la glezne (noroc ca e inghetat) si valea arata... trist.

Cu aproximatie, acesta este traseul parcurs: urcarea cu rosu , coborarea cu galben. Harta este extrasa din cartea Muntii Steflesti (Lotrului) de Constanta Trufas, Gheorghe Ploaie, Valer Trufas, Gabriela Apostol - Editura Carro, Bucuresti, 1996.



Niciun comentariu:

ATENȚIE !!!

Unele activități prezentate aici implică risc serios de accidentare gravă sau chiar fatală.

Este important de reținut că:
  • Abordarea anumitor trasee prezentate aici poate fi foarte diferită de cea obișnuită, un motiv foarte serios de a trata cu rezervă informațiile prezentate.
  • Condițiile în care un traseu se găsește (împreună cu riscurile asociate!) pot fi foarte diferite față de cum au fost ele găsite la un moment dat.

În consecință:
  • NU ne putem asuma nicio răspundere în caz că informațiile prezentate aici sunt greșite, inexacte sau depășite.
  • NU ne asumăm nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a oricăror materiale prezentate aici.
  • Folosirea oricăror informații sau idei prezentate aici se face integral pe propria răspundere.